YERİ
Bergama, Ege Bölgesi'nin Bakırçay çukuru içinde yer alır. Bir çöküntü hendeği olan Bakırçay kırığı, sonradan alüvyonlarla dolmuştur. Bu kırık bölgesinde, fay çizgisi üzerinde 20'ye yakın termal kaynak vardır. Yani birinci dereceden deprem alanında yer almaktadır.
IRMAKLARI
Bakırçay, Balıkesir'in 30 km. güneyindeki Davullu dağlarından kaynaklanır. Madra ve Yund dağlarından katılan Gelenbe, Aksu, Yağcılı, Menteşe, İlya, Karadere, Kırkgeçit, Gümüş, Kestel, Bergama Sınır ve Sarıırmak dereleri ile beslenir.
120 km. uzunluğunda olan Bakırçay'ın, başlangıçta Dikili yakınlarından denize döküldüğü, miladi takvimin başlarında yatak değiştirip Çandarlı'dan Ege Denizi'ne kavuştuğu ileri sürülmektedir.
Bakırçay'ın rejimi düzensizdir.Yaz sonuna kadar akışlar düşerken, kışın seviye yükselir. Bakırçay'ın yatağı, ana çözgüleri ile doğu-batı doğrultusunda uzanmakta ve çevresindeki dağlık yerler 800-1000 m. derinliğinde bir yarık yaratır. Hendeğin deniz seviye yüksekliği de 40-100 m. arasında değişir. Bakırçay, Çandarlı Körfezinde küçük bir delta oluşturmuştur.
OVA LARI
Bakırçay Ovası, Soma yakınından başlar, Çandarlı'ya kadar uzanır. Ova uzunluğu 80 km. olup, genişliği Soma'da 4 km, Kınık'ta 15 km.yi bulur. Havzanın yüzölçümü 3200 km’dir. Bunun 550 km’si ova, 250 km si yamaç, 2400 km’si ağaç ve maki alanıdır. Bergama'nın en ünlü ovaları Eğrigöl, Vakıflar, Bülbüllü ve Araplı ovalarıdır.
DAĞLARI
Bergama'nın kuzeyinde MADRA (Pindasus) Dağları bulunur ve en yüksek tepesi 1388 m’dir. Kuzeybatıda 1051 m. yükseltili Geyikli Dağı, güney batısında 1144 m. yükseltili Yaylacık Dağı vardır. Daha sonra Bakırçay'a inilir ve Kaşıkçı Dağlarına ulaşılır. Bu dağlara paralel Yund Dağları göze çarpar.
Bakırçay vadisinde zincirleme tepeler Karadağ'a kadar uzanır. Bunlar Eğrigöl, Kalarga, Değirmentepe, Tatartepe, Baklatepe, Reistepe, Memelitepe, Yaylatepe ve Pamuktepe'dir.
YAYLALARI
Madra yükseltisi içinde ünlü Kozak Yaylası yer alır. Fıstık çamları ve kızılçamlarla kaplı yaylada Yukarıbey nahiyesine bağlı 16 köy bulunmaktadır.
SINIRLARI
Bergama ilçesi doğusunda Soma ve Kınık'la, kuzeyinde Balıkesir iline bağlı Savaştepe ve İvrindi olmak üzere, Batısında Balıkesir'e bağlı Ayvalık ve İzmir iline bağlı Dikili, güneyinde İzmir iline bağlı Aliağa ve Manisa ili ile çevrilidir.
Bergama İlçe merkezi ise kuzeydoğusunda Turanlı, Göçbeyli, Bölcek beldeleriyle, kuzeydoğusunda Kozak, güneydoğusunda Poyracık, güneybatısında Zeytindağ ile çevrilidir.
KONUMU
Bergama İzmir iline bağlı bir ilçe olup 39 07' kuzey enleminde 27 12' doğu boylamında yer almaktadır.
YOLLARI
Bergama İzmir'e 105 km, Dikili'ye 27 km, Kınık'a 17 km, Soma'ya 42 km, Zeytindağ'a 22 km, Çandarlı'ya 30 km, Ayvalık'a 60 km.lik asfalt yolla bağlıdır.
ÇAYLARI
Bergama'nın içinden iki çay geçer. Akrapol'ün güneyinden Selinos (Bergama) kuzeyinden Kestel Deresi akmaktadır. Selinos, Bergama'yı ikiye bölerken, Kestel de kenti yalayarak Kestel Köprüsü altından dolanıp Selinos'la birleşerek Bakırçay'a kavuşur. Her ikisinin de önünü, kale eteğinde Kestel Barajı kesmektedir.
İKLİMİ
Yazları sıcak ve kurak, kışları ılık ve yağışlı Akdeniz iklimi egemendir. Yaz ortalama sıcaklık 26, kış ortalama 6’dır. Kışın en yüksek sıcaklık farkı 14, yaz sıcaklık farkı ise 15 dolayındadır. Gündüz-gece sıcaklık farkı 15-20 arasındadır. Rüzgarlar yaz ve kış kuzeyden yıldız, kuzeydoğudan poyraz, kuzeybatıdan karayel eser; lodos ve batı rüzgarları yağmur getirir.
Yıllık yağış tutarı 600 mm’dir. Bazı yıllar 550 mm, bazı yıllar 800 mm'ye ulaşır. Yağmur suyu, toprağa 25-30 cm kadar sızar ve toprak 2-7 hafta arası nemliliğini saklar. Kar seyrek yağar, hava basıncı 760-800 mb.arasında olup, nemlilik oranı 69-90 dolayındadır.
TURİZM
|
|
Bergama, merkez ve çevresinde Arkaik, Helenistik, Roma, Bizans, Selçuklu Beylikler ve Osmanlı devirlerine ait önemli ziyaret yerleri vardır. Bunların en önemlileri Akropol, Asklepion, Allionai, Kızılavlu, Zeus Sunağı ( 1887 yılında Almanya'ya kaçırılmıştır ), Roma Tiyatrosu ( halk arasında amfitiyatro olarak biliniyor), tümülüsler, hanlar, hamamlar, camiler, köprüler, türbeler ve çeşmeler bulunmaktadır. Arkeolojik kazılarda çıkarılan insanlığın kültür mirası olan birçok eser Bergama Müzesinde sergilenmektedir. İlçemiz yurtiçi ve yurtdışında tarihi ve turistik özellikleri itibariyle gözde turizm beldesi olarak tercih edildiğinden çok sayıda yerli ve yabancı turisti misafir etmektedir. |
ULAŞIM
Ülkemizin üçüncü büyük kenti olan İzmir’in ulaşım olanakları ve bağlantılarından dolayı ulaşım imkanları gelişmiştir. Bergama’nın tarihsel geçmişi de ulaşılabilirliği arttırmıştır.
Bergama ilçe merkezinden geçen D-240 kodlu karayolu, D-550 ve D-565 kodlu karayollarını birbirine bağlayan yol olup aynı zamanda Bergama ilçe merkezini de ulusal ulaşım sistemine bağlamaktadır.
İlçedeki demiryolu bağlantısını Soma ve Menemen’de bulunan demiryolu istasyonları sağlamakta ve demiryolu ulaşımını olanaklı kılmaktadır.
Bergama ilçe merkezine en yakın havaalanı İzmir Adnan Menderes Hava Limanı’dır. 125 Km’lik yakın mesafesi havayolu ulaşımını olanaklı kılmaktadır.
Bergama ilçe merkezine 26 Km. mesafede bulunan Dikili ilçesi yolcu limanı da denizyolu ulaşımını sağlamaktadır.
Şunu daha büyük bir haritada görüntüle: Location Klasik Keyifler 2012
Bergama Ziyareti yapmayı Düşünüyorsanız size küçükde olsa bir bilgi vermesi amacıyla Bergama gezinizde yol gösterici olacak bu sayfada,Bergama tanıtım videosu,Bergama görülebilecek yerlerle ilgili tanıtım filmini izlemek faydalı olacaktır.Bergama tanıtım filmini izleyin
@otobusucakbilet kullanıcısından Tweetler |
|