Biga Türkiye’nin Marmara Bölgesinin güneybatı bölümünde yer alan, Çanakkale iline bağlı bir ilçedir. İlçenin yüzölçümü 1331 km² dir. İlçe merkezi coğrafi konumu 27 derece 15 dakika doğu boylamı ile 40 derece 13 dakikalık kuzey enleminin kesiştiği noktadır.
Biga antik çağlardaki adı Granikos olan Kocabaş Çayının sol yamacında eğimli bir yüzey üstünde kurulmuştur. Yakın zamanda Kocabaş Çayının sağ yanı doğu yakası da yerleşime açılmıştır.
İlçenin doğusunda Balıkesir’in Gönen ilçesi, batısında Çanakkale’nin Lapseki ilçesi, güneyinde Çanakkale’nin Çan ve Yenice ilçeleri, kuzeyinde ise Marmara Denizi bulunmaktadır.
İlçe Çanakkale’ye Lapseki üzerinden 84 km. uzaklıktadır. İlçe toprakları Marmara Denizine kıyı ise de ilçe merkezi denizden 15 km. güneyde iç kesimdedir.
Biga'nın İklimi:
İlçe Akdeniz ve Karadeniz iklimleri arasında bir geçiş iklimine sahip ise de kıyıdan 30-40 km. sonra arazinin yükselmesiyle kara ikliminin etkisi başlar. Yazların sıcak ve kuraklığı Akdeniz iklimini, kışların kar yağışlı ve soğukluğu kara iklimini, ilkbaharın yağmurları ve nem fazlalığı Karadeniz ikliminin özelliklerini taşır.
Biga'ya Ulaşım:
Biga’nın transit bir yol ve kavşak üzerinde olması, Bursa ve İstanbul’a 3 saatte, İzmir’e 6 saatte, Edirne’ye 4 saatte, Ankara’ya 8 saatte otobüsle ulaşım imkanı vermektedir. Bandırma 40 dakikalık bir mesafede olduğu için deniz otobüsüyle Yenikapı’ya geçilebilmekte ve raylı sistemde Atatürk Uluslararası Havaalanı’na kolayca ulaşılabilmektedir.
Son yıllarda Çanakkale-İstanbul-Ankara hattında hava yolu da açılmış olup ulaşım daha da kolaylaşmıştır.
Çanakkale-Karacabey duble yol çalışmalarının sonuçlanması, Çanakkale-Bandırma demiryolunun açılması, İstanbul Yenikapı-Karabiga İDO hızlı feribot seferlerinin yapılıyor olması ile ulaşım daha da kolaylaşacak, şehrimizin sosyo-ekonomik durumu büyük ölçüde değişecektir.
Biga'nın Nüfusu:
2009 yılı itibariyle Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi ile yapılan nüfus sayımına göre;
Nüfus artışı ve değişim grafiği gözlemlendiğinde; köylerde nüfusun azaldığı, ilçe merkezinde kısmen arttığı, köylerden ilçe merkezine hızlı göç olduğu görülmektedir.
İlçe Nüfus Müdürlüğünde kayıtlı nüfusun 345.000 olmasına karşın mevcut nüfusun 80.849 olması ve nüfus artış hızının çok düşük olması ilçeden dışarıya önemli bir göç hareketinin olduğunu düşündürmektedir.
Nüfusun Çeşitli Mesleklere Göre Dağılımı:
İlçemizde mevcut durumuyla turizm gelişmemiştir. Ancak Biga ilçesi milattan önce 480 yılında kuruluşuyla birlikte Biga mülki hudutları içerisinde kalan Karabiga Beldesinde PİRİAPOS ve Kemer köyünde PARİON antik şehirleri bulunmaktadır. Ayrıca 191 yılında Büyük İskender ile Yunan ve Roma savaşlarının (Granikos) savaş alanı Biga Kocabaş Çayı üzerindedir.
Ayrıca eski Roma’dan kalma çoğunluk olarak Gümüşçay Beldesi hudutlarında kalan bir çok alanda tümülüsler(oda mezarları) bulunmaktadır.
Biga merkezde kültür ve tabiat varlığı olarak koruma altına alınan tarihi eser niteliğinde bazı önemli değerler bulunmaktadır. Bunlar;
Biga 72 km. Marmara sahiliyle Gönen-Denizkent’ten, Lapseki-Gürece istikametinde Karabiga Beldesine kadar genellikle düz olup, doğu-batı doğrultusunda uzanır. Bu uzantı kumsal bir kıyı şeridi oluşturur. Karabiga beldesinde kuzeye ve hafif doğuya kıvrılarak, doğal bir liman oluşturur. Kale Burnu’ndan, İnce Burun’a kadar güney-kuzey yönüne uzanan kıyı daha sonra doğu-batı doğrultusunda Aksaz, Papaz ve Sarıburun çıkıntıları ile göze çarpar. Daha sonra gelen Kemer Burnu’nda güneye kavis veren kıyı kuzey rüzgarlarına karşı doğal ve tarihi Kemer Limanını oluşturur.
Karabiga-Kemer arası kıyı oldukça girintili çıkıntılı olup yer yer kıyı kordonu ve yer yer küçük koylara rastlanır.
Genel olarak görsel değeri yüksek sahiller ve doğa-deniz, yeşil-mavi bir aradadır.
Tarım alanları dışında ilçede 5.299 hektar ormanlık arazi mevcuttur. İlçede turizme cevap verecek otel, motel, pansiyon ve kamplar yeterli düzeyde değildir. Yalnızca İl Özel İdaresinin mülkiyetinde olup, özel sektör tarafından işletilen 44 odalı termal kaplıca tesisleri 2008 yılı başından itibaren etkili bir biçimde hizmet vermektedir.
İlçemizde turizm ve çevre potansiyeli yeterince değerlendirilememektedir.
Biga sahilleri, ovaları, akarsuları, gölleri, dağlarıyla muhteşem bir doğal zenginlik potansiyeli oluşturur.
Özellikle Kalafat Köyü’nün hudutları içerisinde bulunan Nilüfer Gölleri ayrıcalıklı özellik arzeder. Yüzeyleri nilüfer çiçekleriyle kaplı göl kümeleri adeta Biga’nın Abant’ı denilebilecek güzellik arzeder
Şunu daha büyük bir haritada görüntüle: Location Klasik Keyifler 2012
Biga Ziyareti yapmayı Düşünüyorsanız size küçükde olsa bir bilgi vermesi amacıyla Biga gezinizde yol gösterici olacak bu sayfada,Biga tanıtım videosu,Biga görülebilecek yerlerle ilgili tanıtım filmini izlemek faydalı olacaktır.Biga tanıtım filmini izleyin
@otobusucakbilet kullanıcısından Tweetler |
|