Hasan Dağı ülkemizin Aksaray ili sınırlarında yer alan sönmüş bir Stratovolkan’dır. 3268 metre yüksekliğe sahip Hasan Dağının 3235 metrelik “Küçük Zirve” tabir edilen bir zirvesi daha vardır. İç Anadolu Bölgesi’nin en yüksek ikinci dağıdır.
Arabanın ulaşabildiği en yüksek noktadan itibaren zirvesine yürümek mevsim koşullarına bağlı olarak 6 ila 10 saat arasında sürmektedir.
Stratovolkan sertleşmiş lav, tüf ve kül tabakasından oluşmuş yüksek ve konik biçimli volkanlara verilen addır. Bu tip volkanlardan fışkıran lavın akışkanlığı azdır. Bu sebeple lav çok uzağa yayılmadan soğur ve sertleşir.
Türkiye’de Ağrı Dağı, Nemrut Dağı ve yazımıza konu olan Hasan Dağı Stratovolkan tipinde volkanlardır.
Hasan Dağı çevresinde pek çok kültür ve medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Bunlardan dünya çapında en çok bilineni Unesco’nun Dünya Mirası listesinde yer alan Çatalhöyük’tür.
1950′li yıllarda keşfedilen Çatalhöyük’te (Cilalı Taş Devri M.Ö. 8000-5500) Hasan Dağı’nın resmedildiği, sanat tarihi bilimcileri tarafından kabul edilen en eski manzara resmi bulunmuştur. Duvara çizilen bu resimde Hasan Dağı’ndaki volkanik patlamalar da tasvir edilmiştir. Bilinen en son patlamanın milattan önce 7500 yılında gerçekleştiği tahmin edilmektedir. Duvar resmi günümüzde Ankara arkeoloji müzesinde sergilenmektedir.
@otobusucakbilet kullanıcısından Tweetler |
|