Yüzölçümü: 3.539 km²
Nüfus: 168.634 (2000)
İl Trafik No: 76
Türkiye'nin doğu sınırında yer alan Iğdır, efsanevi Ağrı Dağı ile görülmesi gereken bir ildir.
Iğdır, Türkiye’nin doğu sınırında, yüksek platoların ve dağlık kesimlerin geniş yer kapladığı bir bölgede yer almaktadır. Bununla birlikte Iğdır Ovası, jeolojik yapısı ve iklim özellikleri nedeniyle, meyve ve pamuk dahil olmak üzere her türlü tarıma elverişli topraklara sahiptir. Türkiye’nin en yüksek dağı olan Ağrı Dağı’nın büyük bir bölümü de il sınırları içinde kalmaktadır. Ağrı Dağı hakkında pek çok efsane vardır. Bunlardan en bilineni Nuh’un gemisidir. İncil, Tevrat, Kur’an gibi kutsal kitaplarda bahsedilen ve ünlü Sümer destanı “Gılgamış”ta da geçen tufandan sonra Nuh’un gemisinin Ağrı Dağı’nda karaya oturduğu inancı yaygındır. Bir diğer söylence de dağın zulme ve kötülüğe karşı öfkelenmesiyle ilgili halk inancı çerçevesinde gelişen Ağrı Dağı efsanesidir.
Yapılan arkeolojik araştırmalara göre, ilin tarihi Paleolitik Çağ’a kadar uzanmaktadır. Mezolitik, Kalkolitik ve Eski Tunç çağlarında da iskan edilen yörede, M.Ö. 1. binde Urartular, Assurlular, Kimmer ve İskit akınları etkin olmuştur. Daha sonra Pers, Makedon, Seleukos, Roma hâkimiyetine giren bölge, M.S. 7. yüzyılda Arapların eline geçmiştir. Araplarla Doğu Roma İmparatorluğu arasında sürekli çatışma konusu olan ve birçok kez el değiştiren yöreye, 1064’de Selçuklular egemen olmuşlardır. 13. yüzyılda Moğol istilasına uğrayan, 1514’de Çaldıran Savaşı’nın kazanılmasıyla Osmanlı topraklarına katılan Iğdır, 1737-1746 yıllarında İran ve 1878-1918 yılları arasında Rus işgali altında kalmıştır.
İran üzerinden gelip Doğubayazıt, Kars, Erzurum, Erzincan üzerinden İç Anadolu’ya uzanan İpek Yolu Iğdır’dan geçmektedir.
Coğrafi Konumu
Doğu Anadolu Bölgesinde bulunan Iğdır’ın doğusunda Nahçivan ve Ermenistan, kuzeyinde Ermenistan ve Kars, batısında Kars ve Ağrı, güneyinde Ağrı ili bulunmaktadır.
Yapmadan Dönme
Efsaneleriyle ünlü Ağrı Dağına tırmanmadan
Bozbaş isimli yemeği tatmadan
...Dönmeyin
Ulaşım
Iğdır İli’ni çevre İl ve Komşu Ülkeler ile bağlantısı sadece karayolu ile sağlanmaktadır. Demiryolun8un bulunmadığı Iğdır’ da Küllük Köyünün güneybatısında havaalanı inşaatı devam etmektedir. Karayolu ile Kars, Erzurum ve Doğubeyazıt’ a bağlanan İl, İran transit ticaret yolunun üzerinde bulunmaktadır. Bundan başka Azerbaycan’ ın Nahcıvan Özerk Cumhuriyetine Dilucun’ dan, Ümit Köprüsü ile İran’ a Boralan sınır kapısı ve Ermenistan ile de Alican Köprüsü bulunmaktadır.
Iğdır-Doğubeyazıt karayolu yaklaşık 52 km. olup, 1665 m. yükseklikteki “Pamuk Gediği Geçidi” ni aşarak sağlamaktadır. Bu yol ile Iğdır Gürbulak sınır kapısına, Çaldıran üzerinden Van’ a ve Ağrı’ ya bağlanmaktadır. Iğdır-Kars karayolu Tuzluca ilçe merkezinin 10 km. batısından ayrılarak Halıkışlak üzerinden Digor ve Kars’ a bağlanmaktadır. Yaklaşık 130 km. olan Iğdır-Kars yolu Kars’ tan sonra Göle-Artvin üzerinden Iğdır’ ı Hopa ve Karadeniz kıyısına bağlamaktadır. Iğdır-Erzurum karayolu yaklaşık 280 km. olup Kağızman üzerinden Aras vadisini izleyerek Karakurt üzerinden Erzurum’ a uzanmaktadır.
İLİMİZİN ÇEVRE KOMŞU ÜLKELERE VE İLLERE UZAKLIĞI
Iğdır – Nahcıvan 20 Km.
Iğdır – Ermenistan 90 Km.
Iğdır – İran 75 Km.
Iğdır – Kars 130 Km.
Iğdır – Erzurum 280 Km.
!ğdır – Ağrı 150 Km.
Iğdır – Doğubeyazıt 45 Km.
ŞEHİRLER ARASI OTOBÜS İŞLETMELERİ
Iğdırlı Turizm : 227 84 20
Can Iğdırlı Turizm : 226 19 04
Doğuş Iğdır Turizm : 227 95 89
Iğdır Hat Turizm : 227 38 90
Yeni Iğdırlı Turizm : 226 39 63
Şunu daha büyük bir haritada görüntüle: Location Klasik Keyifler 2012
Iğdır Ziyareti yapmayı Düşünüyorsanız size küçükde olsa bir bilgi vermesi amacıyla Iğdır gezinizde yol gösterici olacak bu sayfada,Iğdır tanıtım videosu,Iğdır görülebilecek yerlerle ilgili tanıtım filmini izlemek faydalı olacaktır.Iğdır tanıtım filmini izleyin
@otobusucakbilet kullanıcısından Tweetler |
|