Artvin Seyahat Rehberi ve Tanıtım Filmi videosu
I. CoÄŸrafi Konum
Artvin ili 400 35' ile 410 32' kuzey enlemleri ve 410 07' ile 420 00' doÄŸu boylamları arasında yer alan, 7 367 km2 yüzölçümünde, Karadeniz Bölgesinin bir ilidir. Ä°l alanı Türkiye yüzölçümünün (783.577 km2) % 0.9’u kadardır. DoÄŸusunda Ardahan, güneyinde Erzurum, batısında Rize, Kuzeyinde Gürcistan ile komÅŸudur. Kuzey-batısında Karadeniz vardır ve kıyı uzunluÄŸu 34 km’dir.
II.Fiziki Özellikler
2.1.Yeryüzü Åžekilleri
Karadeniz kıyısına paralel olarak uzanan DoÄŸu Karadeniz DaÄŸları’nın il sınırları içindeki uzantıları; Kaçkar, Altıparmak, Kükürtlü, Ä°skaristi DaÄŸları adıyla sınıra kadar uzanmaktadır. Bu daÄŸ sırasının üzerinde çok sayıda daÄŸ ve yüksek tepeler yer alır. Karadeniz kıyısını takip ederek batıdan doÄŸuya doÄŸru iki sıra halinde uzanan 3937 m. yüksekliÄŸindeki Kaçkar Dağı Karadeniz DaÄŸları’nın en yüksek noktasını oluÅŸturur. Bu dağın su bölüm çizgileri; Artvin, Rize, Erzurum il sınırlarını belirler. ÅžavÅŸat ve Borçka ilçeleri arasında yer alan, Çoruh ve Berta vadileri ile Gürcistan sınırına kadar uzanan Karçal Dağı 3428 m. yüksekliÄŸi ile ilin diÄŸer önemli bir dağıdır.
Ä°lde, Arhavi ve Hopa’daki aluviyal düzlükler dışında ova denebilecek düz alanlar mevcut deÄŸildir. Yaylalar ilde geniÅŸ yer kaplamaktadır( il topraklarının % 51’i).
2.2. Ä°klim
Artvin, DoÄŸu Karadeniz Bölgesinin iklim yönünden en çok deÄŸiÅŸkenlik gösteren ilidir. Kıyı kesimi ile Cankurtaran daÄŸları silsilesinin içine aldığı alanda tipik her mevsim yağışlı Karadeniz Ä°klimi görülmektedir. Cankurtaran daÄŸları silsilesinden Borçka ve Artvin Merkez’e kadar olan alanda iklim daha soÄŸuk kışlar ve daha az yaz yağışları olan Karadeniz iklimi ÅŸeklindedir. Bu alana ÅžavÅŸat ve civarını da eklemek mümkündür. Ardanuç ve Yusufelin de ise kısmen Karasal iklim ile Akdeniz ikliminin bir karışımı olan yazları sıcak ve kurak, kışları ise normal karasal iklime oranla kısmen ılık ve daha az yağışlı bir iklim söz konusudur. Hatta bu alanın bazı kesimlerinde iklim Akdeniz iklimine çok yaklaÅŸmaktadır (özellikle vadi tabanlarında).
2.3. Bitki Örtüsü
Artvin ili daÄŸlık ve çok engebeli bir arazi yapısına sahiptir. Bu alan genellikle ormanlarla kaplıdır. Artvin ormanlarında;
hakim aÄŸaç türleri ladin, göknar, sarıçam, kayın, meÅŸe, Kestane, kızılaÄŸaç,olup ıhlamur, gürgen, akçaaÄŸaç, diÅŸbudak, ceviz, üvez, kavak, söÄŸüt, akasya kayacık, karaaÄŸaç, huÅŸ, ardıç, ÅŸimÅŸir, Duglas, fıstıçamı porsuk gibi 20’nin üzerinde aÄŸaç türü mevcuttur.
Artvin bitki türü ve endemik türler çeÅŸitliliÄŸi bakımından önde gelen illerimiz arasındadır. Artvin sınırları içinde toplam 1268 tür tespit edilmiÅŸ olup bunun 119 adedi endemik türdür. Tüm Türkiye florasının yaklaşık 10 000 tür ihtiva ettiÄŸi göz önüne alınırsa bunun yaklaşık % 13’lük bir kısmının Artvin’de de bulunduÄŸu ortaya çıkmaktadır. Aynı ÅŸekilde tüm Türkiye’de 2700 endemik tür tespit edilmiÅŸ olup bunun yaklaşık % 4.4’ü Artvin’de bulunmaktadır.
Bölgenin tipik ekosistemlerinden olan doÄŸal yaÅŸlı ormanlar, Rododendron fundalıkları, yayla ve alpin otlakları, daÄŸ eteklerindeki taÅŸ yığınları, uçurum ve göl toplulukları gibi ekosistemler en güzel örneklerini Artvin ilinde sunmaktadırlar. Bu alanlar içerisinde özellikle “YaÅŸlı DoÄŸal Ormanları” içeren orman ekosistemleri, dünyanın en önemli ekosistemlerinden biri olarak kabul edilmektedir.
2.4. Yaban Hayvanları Varlığı (Fauna)
Artvin, faunasını oluÅŸturan türler, sayısı ve türlerin niteliÄŸi bakımından oldukça önemli bir Ä°l’dir. Ä°l’de 281 adet kuÅŸ türü ve 46 adet memeli tür mevcuttur (BaÅŸkaya, 2004, yayınlanmamış). Artvin bozayı, yaban domuzu, kurt, çakal, tilki, vaÅŸak, yaban kedisi, su samuru, aÄŸaç sansarı, kaya sansarı, porsuk gibi önemli memeli varlığına sahiptir. Özellikle yaban domuzu populasyonu oldukça yüksektir.
Ä°l aynı zamanda hem suda, hem de karada yaÅŸayabilen hayvan ve sürüngen türleri açısından önemlidir. Artvin yakınlarındaki Çoruh Vadisi’nde bir tanesi yöreye özgü Vipera pontica (Çoruh EngereÄŸi) türü olmak üzere, en az üç tane engerek yılanı türü kaydedilmiÅŸtir. Bunlardan Kafkas engereÄŸi ve Çoruh engereÄŸi nesli tehlike altında olan türlerdir. Alanda aynı zamanda çok sayıda kelebek türü bulunmaktadır. Yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olan kızıl akbabalar, nehir kenarındaki kayalıklarda yaÅŸamaktadırlar. Nehir çevresindeki alanlar, boz ayı, daÄŸ keçisi, çengel boynuzlu keçi, yaban domuzu, kurt, çakal, tilki, porsuk, sansar, su samuru, tavÅŸan, keklik, yaban tavuÄŸu, , çulluk, yaban ördeÄŸi, kumru, sarı asma, karabaÅŸlı iskete, ardıç kuÅŸu, güvercin ve aÄŸaçkakan gibi türleri içeren zengin bir yabani hayata sahiptir.
Artvin kuÅŸ göçleri yönünden önemli bir konuma sahiptir. Bölgede bulunan iki önemli kuÅŸ alanından biri Artvin’i de kapsamaktadır. Önemli KuÅŸ Alanları (ÖKA) kuÅŸların korunması için uluslar arası düzeyde önem taşıyan ekosistemlerdir. DoÄŸu Karadeniz Bölgesinde iki tane bulunan ÖKA’dan birisi de Artvin sınırları içinde yer almaktadır.
DoÄŸu Karadeniz Bölgesi Önemli KuÅŸ alanı, yırtıcı kuÅŸların göç ederken geçtikleri boÄŸazları (yırtıcı kuÅŸların sıradaÄŸları geçmek için kullandıkları Çoruh vadisi ve diÄŸer vadiler) ve üç büyük sıradağı (SoÄŸanlı, Kaçkar ve Karçal DaÄŸları) kapsamaktadır. Bu alanlar, geniÅŸ ormanlar ve alpin habitatları (Avrasya yüksek daÄŸ habitatını temsil eden örnekler) açısından önem taşımaktadır.
2.5. Akarsu ve Göller
Ä°l sınırları içinde 30'a yakın akarsu vardır. Bunlardan Karadeniz'e dökülenler hariç, diÄŸerleri Çoruh Nehrinin kollarıdır. Karadeniz Havzası'nın belli baÅŸlı akarsularından olan Çoruh, ilimizin en büyük akarsuyudur. Çoruh Nehrinin uzunluÄŸu 376 km olup, 354 km'si yurdumuz sınırları içindedir. Nehrin il sınırları içindeki uzunluÄŸu ise 150 km'dir. Çoruh'un maksimum debisi Artvin merkezine 2 km uzaklıkta yapımı süren Deriner Barajı yerinde 1264 m3 /sn, minimum debisi ise 31.4 m3 /sn'dir.
Ä°l sınırları içinde moren, sirk, krater oluÅŸumlu göller de mevcuttur. Ä°ki tane de (Muratlı ve Borçka) baraj gölü mevcuttur.
Borçka-Karagöl’ün Ä°lkbahar ve Sonbahar görünümleri
2.6. Yeraltı Suları ve Kaplıcalar
Ä°l'de yer alan madensuyu ve kaplıcalar mevcut olmasına raÄŸmen bu sulardan ekonomik anlamda fayda saÄŸlanan veya iÅŸletilen yoktur. Artvin Ä°linde yer alan baÅŸlıca kaplıcalar (Çermik) ÅŸunlardır:
Artvin Ardanuç Merkez Ballıca Gülüca Kaplıcaları
Artvin Borçka Merkez Balcı Otingo Kaplıcaları
Artvin ÅžavÅŸat Veliköy Ilıca Çinal Kaplıcaları
2.7. Toprak Özellikleri
Ä°l sınırları içinde taşınmış topraklar ile anakaya ve iklime baÄŸlı olarak oluÅŸan yerli toprak türleri görülmektedir. Görülen toprak çeÅŸitleri Kahverengi Orman Toprakları, Kireçsiz Kahverengi Orman Toprakları, Alüviyal Topraklar, Koluviyal Topraklar, Kırmızı Sarı Podzolik Topraklar, Yüksek DaÄŸ–Çayır Topraklarıdır.
2.8. Yer altı Zenginlikleri
MTA ve özel kuruluÅŸların bugüne kadar Artvin il sınırları içinde yapmış oldukları çeÅŸitli jeoloji ve madencilik çalışmaları sonucunda kayda deÄŸer 44 adet bakır-kurÅŸun-çinko, 1 adet demir, 17 adet manganez, 5 adet bakır-molibden ve 5 adet altın yatak ve zuhuru olmak üzere toplam 72 adet metalik maden yatak ve zuhuru belirlenmiÅŸtir
Artvin ili endüstriyel hammadde açısından önemli bir potansiyele sahip deÄŸildir. Sadece çimento ve kireç hammaddesi olarak kireçtaşı ile granit-mermer yatak ve zuhurları önemli rezervler oluÅŸtururlar.
Ä°lçelerin 2009 Yılı Nüfus Sayımına Göre Toplam Nüfusları
Ä°lçe 2009
Merkez 32.985
Ardanuç 11.813
Arhavi 19.132
Borçka 24.343
Hopa 31.496
ÅžavÅŸat 18.058
Yusufeli 21.758
Murgul 5.995
Toplam 165.580
3.2. EÄŸitim Özellikleri
Artvin ili okuma yazma oranı bakımından Türkiye ortalamasının üst sıralarında yer almaktadır.2009 yılı verilerine göre Ä°l’de bir üniversite(Artvin Çoruh Üniversitesi) mevcuttur. Milli EÄŸitim MüdürlüÄŸüne baÄŸlı ise 9 anaokulu, 120 ilköÄŸretim okulu, 33 ortaöÄŸretim kurumu olmak üzere toplam 162 okul ve 30609 öÄŸrenci mevcuttur.
3.3. Ulaşım
Ä°l karayolu ağı ile Ankara’ya 999, Trabzon’a 234, Erzurum’a 203 km. uzaklıktadır. Bunun haricinde Artvin iline en yakın hava alanları Batum, Trabzon, Erzurum ve Kars’ta olup her gün Ankara ile karşılıklı uçak seferleri bulunmaktadır. Ayrıca denizyolu taşımacılığı için Hopa limanı da kullanılmaktadır.
Artvin Nerededir Google Mapsta Artvin
Daha Büyük Görüntüle
Artvin Ziyareti yapmayı DüÅŸünüyorsanız size küçükde olsa bir bilgi vermesi amacıyla Artvin gezinizde yol gösterici olacak bu sayfada,Artvin tanıtım videosu,Artvin görülebilecek yerlerle ilgili tanıtım filmini izlemek faydalı olacaktır.Artvin tanıtım filmini izleyin
Artvin OtobüsBÄ°LETÄ°NÄ°ZÄ° BURADAN ALABÄ°LÄ°RSÄ°NÄ°Z
Artvin Uçak BÄ°LETÄ°NÄ°ZÄ° BURADAN ALABÄ°LÄ°RSÄ°NÄ°Z
Artvin Ä°li Belgeseli Ä°ZLE
Artvin Gezilecek Yerleri
Artvin Harika Manzaralar