Van Büyükşehir Belediyesi Meclis Başkanı Cahit Bozbay taşındıkları yeni binalarında Merkür Haber Gazetesi’nden Necdet Tam ve Ercan Sezek'in sorularını yanıtladı. Kamuoyunda sıkça tartışılan soruların yanıtını veren Bozbay, Yeni yapılacak Otogar, temelleri atılan mezbahane, Fidanlık projesinin 1. Etabı, Kocaeli parkı, trafik sorununu, sanat sokağını ve kentin estetik sorunu başta olmak üzere birçok konuya açıklık getirerek önümüzdeki süreçte Van’ı çepellere dağıtacaklarının sinyallerini verdi. Böylelikle Van yüzyıldır sıkıştığı Cumhuriyet caddesi ve Maraş Caddesinden alınarak merkezlere bölünecek.
Büyükşehir unvanını aldıktan sonra beklentilerin büyük olduğu Van büyükşehir Belediyesinde şu aralar en çok tartışılan konuların başında belediyenin proje üretmekte yetersiz kalması ve halkın taleplerine yanıt olmaması yönünde. Peki, Van Büyükşehir Belediyesi Van başta olmak üzere, idaresi altında bulunan ilçe ve köylerde neler yapıyor hangi çalışmalarda daha etkin 2,5 yıllık süreçte hangi çalışma ve projelere imza attı? Bu soruların yanıtlarını ve ayrıca tartışma konularının başında gelen Kocaeli Parkı’nın isim değişikliği, Fidanlık Kompleksindeki mahkeme kararı, Yeni otogar, emniyetle yaşanan trafik tartışmalarının yanıtlarını Van Büyükşehir Belediyesi Meclis Başkanı Cahit Bozbay yanıtladı.
Gündeme bomba gibi düşen fidanlık projesinin çalışmalarının müteahhittin değil kendilerinin durdurduğunu ifade etti. Bozbay, Van belediyesi dönemin devam edildiğini 4 milyon 700 bin liralık ihaleyi alan firmanın işi projeye uygun ve sözleşmeye uygun bir şekilde yürütmediğinden projesini durdurduklarını ileri sürerek; “Firma konuyu yargıya taşımış ve yargıda devam ediyor. Ödenen 4 milyon 700 bin liralık bir para yok dolayısıyla da çöpe atılmış bir para da yok yürüyen bir çalışmadır bu çalışma yargının mahkemenin kararını bekliyoruz. Mahkeme kararından sonra firmayla olan hukukumuz çerçevesinde biz o etabı da yapıp kente kazandıracağız.” dedi.
Van’a yapılacak yeni otogarın Edremit yolu üzerinde bulunan Galericiler sitesinin yanındaki 100 bin metrekarelik alana yapılacağını kaydeden Bozbay, 2016’da yeni otogarın temellerini atacaklarını ve 1 yıl içerisinde Van’a yeni otogarı kazandıracaklarını ifade etti.
1 bin 50 mahalle’ye 3 bin 600 civarında personel ve aralarında Muhtarlıklar Daire Başkanlığı’nın da olduğu 23 daire Başkanı ile Van Büyükşehir Belediyesi’nin önümüzdeki süreçte yapacağı çalışmalar ve tartışmalı konuları Meclis Başkanı Cahit Bozbay ile masaya yatırdık.
O KÜÇÜK BİNALARDA HİZMET ÜRETMEK SON DERECE ZOR
Yeni binanızı nasıl değerlendiriyorsunuz?
Doğrusu depremle birlikte kent merkezinde bulunan üç binamız vardı ve oralarda hizmet yürütüyorduk. Depremde binalarımız hasar gördüğü için, bazı yerleri kiralayarak oralarda halka hizmet sunduk. Hatta, kentte yaşayan herkes hatırlar: yaklaşık bir yıl gibi bir süre biz çadırlarda, konteynırlarda hizmet üretmeye çalıştık. Ancak, Van’ın büyük şehir olması, hem de o binaların artık kullanılamayacak durumda olmasından kaynaklı yeni bir binaya ihtiyaç duyuldu. Van belediyesi döneminde projesini yaptığımız, ancak büyük şehirle birlikte tamamlayıp hizmete açtığımız, Van Belediyesi Hizmet Binası tabi ki kirada olmak o küçük binalarda hizmet üretmek son derece zor. Biz de bu binamızı büyük ölçüde bitirerek taşındık, şuanda kente burada hizmet yürütüyoruz. Şuan da dört blok şeklinde binamız bitti ufak tefek eksikler var onlar gideriliyor. Onun dışında tüm birimlerimiz 23 dairedir ve başkanlığımız şuan da buraya taşındı. Burada hizmet üretiyoruz. Sadece dışarıda kalan itfaiye VASKİ ye bağlı kuruluşumuz olarak dışarı da kaldı. Tüm birimlerimiz yerleşti artık burada hizmet üretiyoruz.
İLÇELERDE BİRİMLERİMİZİ OLUŞTURDUK ŞANTİYELERİMİZİ KURDUK
Van Büyükşehir belediyesinde ne gibi mega projeler göreceğiz?
Van Büyükşehir Belediyesi, büyük şehir yasası ile birlikte kurucu belediye oldu. Biz bir anlamda kurucu belediyeyiz. Kurucu belediyelerin bazı zorlukları var! Onlarda da yeni bir kurumsallaşma süreci başlıyor. Şimdi kurucu belediyeler, kurucu kurumlar zorluğu ilk beş yıldır belki bizde buna denk geldik. Kurumsulaştırmayı tamamlamak zaman ister elbette ve siz tam kurumsallaşmadan da büyük projelere de bu durumda ister istemez giremiyorsunuz. Biz büyük ölçüde kurumsallaştırmayı tamamladık ve büyük ölçüde ilçelerde de birimlerimizi oluşturduk.Şantiyelerimizi kurduk çalışmalara asıl ilk yılarda başlamıştık ama kurumsulaştırmayla birlikte faaliyetlerimiz başlamış devam ediyor. Şimdi böyle bir gerçekle karşı karşıyayız ve kentimiz özelikle kırsal kesimler olmak üzere hemen, hemen hiç hizmet almamış diyebilirim: Yani, yüz yılık köyler mahalleye dönüştü suyu derme çatma imkânları ile getirmiş yolları kendi imkanları ile derme çatma açmış dolayısıyla hizmet almamışlar. Hizmet almayan bu yerleşim yerlerine ilk hizmeti götürmek de zordur. Görünmeyen hizmetlerdir ve bunlar ciddi bütçeler tutan ama çokta görünmeyen örneğin diyelim ki birçok köye gittiğimiz zaman köy meydanına, köylüler kendi imkânlarıyla zamanın da çeşmesi yapmış. Ama bugün koşullardeğişti ve köyün tamamı ve her eve gidecek bir su şebekesi döşemeniz gerekiyor bu hizmetleri yaparken belki görünmüyor. Yüz yılık köydür ama yoluna bir mıcır bile serilmemiş, bir greyder gidip yolları bile düzeltmemiş dolayısıyla bütün bunları ilk kurucu belediye olma sebebiyle ilk etapta bunları yapmak zorundasınız.
Ama tabi bunları yaparken bu temel ihtiyaçları karşılarken ilk yılınızda kentsel projelere de imza atmanız gerekiyor. Bir milyon yüz bin nüfuslu bir kentin belediyesiyiz. Bu çerçevede büyük projelerimizden bir tanesi de hizmet binasıydı ve binayı büyük bir ölçüde bitirdik ve taşındık. Yine bununla birlikte birçok ilçede mezbahane temelleri attık. Erciş Otogarı yapılmış ama yarım bırakılmıştı. O’nu da tamamlayıp hizmete açtık. Yine bir çok ölçekte parklar yaptık ve kentimiz yeşili çok az olan bir kent ve ilçeler dahil park yaptık. Saray da 40 bin metrekare devasa bir park yaptık. Özalp’a çevre düzenlemesi yapıyoruz. Hoşap’ta büyük park bir yaptık ve ayrıca diğer ilçelere bulabildiğimiz alanlarada parklar inşa ettik. Gevaş sahilde şuan da 30 bin metrekare genişliğinde park yapıyoruz.
KOCAELİ PARKI’NIN İSMİ AYNIDIR DEĞİŞTİRMEDİK ÖYLE KALACAK
Edremit’te Kocaeli Parkı Kocaeli Belediyesi tarafından yapıldı. Van Büyük Şehir Belediyesi Kocaeli Belediyesinin yapmış olduğu parkı dağıtığı ve parkın isminin değişliğine gittiği ifade ediliyor ve eleştiriliyordu. Siz Kocaeli parkının ismini değiştirdiniz mi?
Kocaeli parkı depremden sonra Kocaeli parkı tarafından kentimize kazandırılmış bir park. O dönem il özel idaresi orayı bir vatandaşa kiraya belirli bir kira karşılığında verilmişti 400 metrekare kapalı alanı kiraya vermişti. Büyükşehir yasasıyla birlikte parklar bize devir olunca, o parkta devir oldu. Biz gidip baktığımız da 400 metrekare verilen bir parkın tamamı işgal altındaydı. Ve orayı kiralayan vatandaş parça parça başkalarına kiraya vermişti. Biz o kira sözleşmesi bitince tahliye ettik ve tahliyeden sonra parkın içerisine onarıp yeni yerler yaptık. Bir restoran, kafe bir de büfe şeklinde kapalı alan onun dışın da tamamı halka açık bir park haline geldi.
İşletmesini de büyükşehir belediyesi yapıyor. Bizim Belvan şirketimiz var son derece kaliteli ve ucuz hizmet veriyor. Yani, kentin normal eşdeğer lokantalarının ve kefelerinin altında bir fiyatla şuan da hizmet veriliyor. Geriye kalan alanlar artık işgal altında değil ve halk gidip oturabiliyor. Onlarca aile termosunu getirip çayını içebiliyor, ailesiyle birlikte ve burada her hangi bir ücret ödemek zorunda da değil. Şöyle bir eleştiri gelseydi ben haklı bulurdum:”Belediye, bu vatandaşları buradan çıkardı, burayı sahipsiz bıraktı, terk etti.” diye. Fakat şuan da gidip bakın tıklım, tıklım buralar. ve geçenlerde Parkta kimsenin olmadığı bir fotoğraf gördüm, yerel bir basın yansıtmış. Lakin geçen Pazar oradaydım, orda oturacak yer yok neredeyse, her yer tıka basa insan dolu: Restoran’ı, kafesi dolu… O gün hava rüzgarlı ve sert olmasına rağmen… Ve orda şöyle bir haber yapmış yerel basında ki gazeteci arkadaş: “Van belediyesi devri aldı kimse oraya gitmiyor” diye! Bilmiyorum ama oraya gidenler en iyi cevabı verecektir. Ama oraya giden biliyor ve görüyor. İsmi halen Van Kocaeli Dostluk Parkıdır. Lokantanın ismi Avzem lokantasıdır. Yani parkın ismi aynı değiştirmedik, değiştirmeyiz de. Kocaeli belediyesi gelmiş burada park yapmış ve dostluğunu göstermiş: Biz bunun ismini değiştirmesini doğru bulmayız. Yani düşünün: Van Büyükşehir belediyesi gidip bir kentte park yapıp kendi ismini verecek ve parkın ismi bir zaman sonra değiştirilecek! Bunun değiştirilmesi ne kadar hoş görünmeyecekse buda o denli hoş değildir. Dolayısıyla ismi halen Kocaeli Dostluk Parkıdır ve aynen devam edecek.
YENİ OTOGAR EDREMİT YOLU ÜZERİNDE YAPILACAK
Van büyükşehir şehirde otogarı daha önce projesi sunulmuştu, Siz projeden mi vazgeçtiniz yoksa eski otogarı tadilattan geçirerek olayın kolayına mı kaçtınız?
Depremden sonra Çevreve Şehircilik Bakanlığı Van’da bir imar planı yaptı. İmar planını yaparken, Otogarı Bostaniçi’nde yani vatandaşın arazisi içerisinde planlamış. Dolayısıyla, o otogarın oraya götürülmesi imkansız bir şey nerdeyse! O kadar araziyi kamulaştıracaksınız sonra orada bir otogar yapacak ve çevre yolunun bitmesini bekleyeceksiniz! Doğrusu olmayacak bir planlamaydı. Biz daha sonra yer arayışına girdik ve yer tahsisi konusunda talepte bulunduk. Ancak Bakanlık, hiçbir yerde bize arsa tahsis etmedi: Bizde, Van Büyükşehir belediyesi olarak kendi arazilerimiz üzerinde tasarruf geliştirmeye istedik. Mevcut Otogar kent içerisinde kalmış ve son derece dar bir alanda idi. Bizde Van Büyükşehir belediyesine ait olan, Edremit yolunda şu anda galericiler sitesi olarakta bilinen yan tarafta 100 bin metrekarelik bir alanda projemiz var ve projemizi şuan da revize ediyoruz. Bu da yakın zaman da ihalelerini yapıp temellerini atacağız. 2016 yılları içerisinde ihalesini yapıp en geç 2016 yılında temellerini de atarız: Yetişemesek 2017 de temelini atıp bir iki yıl içerisinde de kente otogarı kazandıracağız. Mevcut otogarı onarmamızın sebebi şuydu: Yeni otogar yapılana dek en azından faaliyet yürütebilmesi için onarımdan geçirdik. Yoksa onun kolayına kaçtığımız falan yok. Kentin, ciddi bir otogara ihtiyacı var: Ve projemizi de hemen, hemen bitirdik. Son şekilleri veriliyor ve en yakın zaman da biz bu otogarın temelini de atacağız.
EMNİYET, DURUMA MÜDAHALEDE ETMİYOR, SORUNU DA ÇÖZMÜYOR
Cumhuriyet caddesi park sorunu ile ilgili siz ve emniyet arasında bir iletişimsizlik mi var?
İletişimsizlik zaten var: Ama şöyle bir sorun da var! Kentin dedoğru bildiği bir yanlış! Onu söylemek lazım. Kentte trafik Belediye denetiminde ve yetkisinde değil. Emniyet, trafik denetiminde ve yetkisindedir, konunun yetkisi ve denetiminin de yapılması tamamen Emniyet yetkileri dahilindedir. Biz müdahale ettiğimiz zaman emniyet, “Benim görev alanıma müdahale ediyorsunuz!” deyip karşı geliyor. Dolayısıyla biz bu duruma müdahale etmediğimiz zaman, halk bu araç parklarından dolayı kentte ciddi bir sıkıntı yaşıyor. Bu sefer uzun araç kuyrukları trafiği ciddi manada etkiliyor. Vatandaş ise haklı olarak tepki gösteriyor. Yani, Emniyetin sorumluluğunda olan bir konudur bu. Biz daha önce emniyette, Van belediyesi döneminde görüşmeler yapmıştık, en azından kent merkezinin trafik yetkisini Van belediyesine verilmesini istemiştik, fakat vermediler: Araç takip sistemi var emniyette sonuçta size yetkiyi devrettiğinde, araç takip sistemini de size devretmesi gerekiyor. Zira siz ceza uygulamasını hangi araca, hangi plakaya uyguladığınızı bilin diye. Bunu da devretmiyorlar ve dolayısıyla emniyet, duruma müdahalede etmiyor, sorunu da çözmüyor. Çözmemize de müsaade etmiyor. Cumhuriyet caddesiyle ilgili bizim arkadaşlar bir çalışma yapıyorlar ve Cumhuriyet caddesinde tek araç geçecek şekil de bir düzenleme yapma çalışmamız var. Arkadaşlarımız, o projeyi hazırlıyorlar ve yakın zamanda da bitirip tek araç geçecek şekilde düzenliyorlar. Onun dışında,kaldırımlar büyüyecek ve yol daralacak. Artık araç sahipleri isteseler dahi park edemeyecek buralara . Bu Cumhuriyet caddesiyle sınırlı bir sorun değil! Hemen, hemen kentin her yerinde trafik sorunu problem olmaktadır.
VALİLİK ORADAN ÇIKARSA, KENTİMİZE YAKIŞIR BİR MEYDAN YAPARIZ
Sizin bir kent merkezi ve sanat sokağı çalışmanız var mı?
Kent maydanı planımız da valiliğin yeridir. Ancak, valilikte bizde biran önce valiliğin oradan çıkmasını bekliyoruz. Valilik oradan çıkarsa, kentimize yakışır bir meydan yaparız: Zaten onun dışında da bir alternatif yok! Hem artık valiliğin orda çıkması lazım, birde kentin öyle bir yere de ihtiyacı var. Dolayısıylavaliliğin taşınmasıyla birlikte, orası kent meydanı olacak.
Sanat sokağına ilişkin de ben kişisel olarak karşıyım! Sanat sokağı dediğiniz yerde sanatın öretildiği bir ortam olması gerek. Söz konusu olan sokakta sanatsal hiç bir faaliyet olmadı bu zamana kadar. Herhangi sokaklardan biridir ve diğer sokaklardan bir farkı yok. Sadece kısmi olarak trafiğe kapalıdır. Yoksa farklı bir isimle adlandırmanın da manası yok bence: Öte yandan o sokakta bir iş merkezi ağır hasarlı olmasından dolayı yıkıldı. Yine orda Türk Telekom’un binası var ve terk edilmiş. Onunda yıkılması gerek ve dolayısıyla o yıkıldıktan sonra tekrar bir şeyler inşaa edilebilir. Zira İpekyolu Belediyesinin sorumluluğunda olan bir yer. Kentlerde bu sanat sokağı mantığının çokta benimsediğimi söyleyemem açıkçası: Bir sokak yaparsınız tiyatrosuyla, sinemasıyla, resim atölyeleriyle ancak Sanat Sokağı diye adlandırılır. Böyle bir sokak yapıyorsanız ismini Sanat Sokağı koyabilirsiniz. Sanatsal faaliyetlerin olduğu bir yere ancak bu isim konulur. Herhangi sanatsal faaliyetin olmadığı bir yere Sanat Sokağı ismi koymakta doğru olmaz. Sokaklar, çalışmalar daha çok ilçe belediyelerinin çalışma sahası ve yetkileridir. Ancak biz, kente daha çok yeni çeper açmayı planlıyoruz. Kentin sıkılaşmış halini açmaya çalışıyoruz. Yeni yollar mesela… Edremit’ten, Süphan’dan başlayan ve gelip Bostaniçi'ne kadar giden oradan da Özalp yoluna bağlanan bir 30m’lik yol planlaması içersindeyiz. Yine Şabaniye caddesinde başlayıp, Erciş yoluna çıkan 20m’lik bir yol çalışmamız var.
ÖDENEN 4 MİLYON 700 BİN LİRALIK BİR PARA YOK ÇÖPE ATILMIŞ BİR PARA DA YOK!
Fidanlık projesi 4.7 milyona yapıldığı ifade ediliyor ancak bitmeden mahkemeye taşındı. Siz nasıl değerlendiriyorsunuz?
Van’ın vizyonel projesidir. Çünkü biz sahil kentiyiz ancak kent merkezinde hiçbir yer sahille buluşmamış. Bizim kenti sahille buluşturmamız lazım: Yani sahilde kurulan ama sahille buluşmayan kent diyebilirim bu anlamda. Bizde bu çerçevede iki büyük proje başlattık ve hayata geçiriyoruz. Bunlardan biride fidanlık projesi bir diğeri ise sahil projesidir. Her ikisini de kısa zamanda bitirip kenti sahille buluşturma çalışmalarımız devam ediyor. Fidanlıkta bunlardan biri: Fidanlık, 650 dönümden oluşan bir alan ve bunun ilk etabı daha önce ihaleye çıkarılmıştı ve daha sonra da Van belediyesi dönemin de ve devam edildi bu projeye. 4 milyon 700 bin liralık ihalede çalışma işi alan firma, işi proje ve sözleşmeye uygun bir şekilde yürütmediğinden projesini durdurduk. Firma konuyu yargıya taşımış ve yargıda da devam ediyor. Ödenen 4 milyon 700 bin liralık bir para yok. Dolayısıyla da çöpe atılmış bir para da yok! Yürüyen bir çalışmadır bu proje. Şimdi yargı ve mahkemenin kararını bekliyoruz. Mahkeme kararından sonra firmayla olan hukukumuz çerçevesinde biz, o etabı da yapıp kente kazandıracağız. İkinci ve üçüncü etap ihalesi yapıldı şuan da çalışmalar yaklaşık iki aydır başladı devam ediyor. Aslında her ne kadar iş süremiz uzun olsa da biz, 2017’nin sonuna kadar bitirip bu 650 dönümlük alanı kente kazandırmayı planlıyoruz. Büyük bir iştir belki tamamı bitiğinde 50 milyona mal olabilecek kadar büyük bir iş. Orada çok sayıda yapı olacak ve bunlardan: çocuk,gençlik,kültür ve eğitim merkezleri yapılacaktır. Bunun yanı sıra düğün, nikah ve konferans salonu yine bisiklet yolları mesire alanları büyük bir kompleks yapı tabi onun ve onun devamında da sahil projesi büyük oranda bitti. Onu da yakın zaman da başlatıp, kenti sahille buluşturma çalışmalarımız devam ediyor ciddi de yol aldık ve yol almaya devam ediyoruz.
AMACIMIZ KENTİ ÇEPELLERE DAĞITMAK, YENİ ALT MERKEZLER OLUŞTURMAK
Van’ı dağıtmayı düşünüyor musunuz?
Söylemek istediğim buydu aslında: Kenti çepellere dağıtmak, yeni alt merkezler oluşturmak. Cumhuriyet caddesi ve Maraş caddesinin sıkışmış halini ortadan kaldırılmasını ben daha öncede belirtmiştim. Edremit ilçesinin 150 bin nüfusu var ve Edremitlinin bir çoraba ihtiyacı olsa Cumhuriyet veya Maraş caddesine gelmek zorunda. Yani öncelikle bizim buna çözüm bulmamız gerekiyordu: Dolayısıyla biz, bu çalışmaları başlattık. Yani Edremit’in kendi alt merkezi olacak ve Edremitli vatandaş alışverişini orda yapabilecek ve günlük sosyal faaliyetini orada yürütebilecek. Kültürel, sanatsal faaliyetleri, ihtiyaçları varsa oradan alabilecek. Yani onun için Cumhuriyet veya Maraş caddesine gelme zorunluluğu ortadan kalkacak. Dolayısıyla, şuan da Edremit Belediyesi sınırları arasında kalan bölge imarını refize ediyoruz. Burada ticari alt merkezleri planlayacağız. Bir kente yaraşır alışveriş merkezleri kurmadığınız müddetçe o barakalardan kurtulamazsınız. Şimdi barakaları ortadan kaldırmak için barakalara alternatifler oluşturmanız lazım ve bu alternatiflerin de geçtiği yer alt merkezlerdir. Şuan da Edremit’e plan revizesi yapılırken, bu çalışmalar beraberin de devam ediyor. Yani bu yolların her bir güzergâhları ticari ve iş merkezleri oralara kayacak. Yani, kenti çeperlere doğru açma çalışmasıdır bu bizim yaptığımız. Belki de Büyükşehir belediyesinin bu kent için yapabileceği en büyük işlerden biri budur: Kenti biraz o sıkışmış halinden çıkarıp çepellere yaymak ve o konuda çok ciddi adımlar attık atmaya da devam ediyoruz. Faaliyetlerimiz, projelerimiz var konuda. Bu projeler peyderpey ekonomik durumumuz el verdiği müddetçe de projelerimizi teker, teker hayata geçirmeye çalışacağız.
BİR VATANDAŞ BİR BİNA VEYA YAPI YAPMAK İSTİYORSA İMAR AÇIKTIR
İnşaat çalışmaları durmuş durumda, belediyelerin bir payı var mı bu durumda ?
O genel ekonomik durumla alakalı bir şey, şimdi bir kentin gelir kalemlerinden biri inşaatsa bu kentin ciddi sorunları var demektir. Yani bu çok büyük bir mesele. inşaat bir kentin gelir kalemi olamaz, ama Van’da gelir kalemlerden bir tanesi: Hatta en büyüğü inşaat, çünkü sanayi yok hayvancılık bitmiş turizm öldü ve insanlar artık inşaatla kent ekonomisini ayakta tutmaya çalışıyor. İnşaatın şimdi durma sebebi genel ekonomik sorunlar ve bölgenin siyasal sorunlarından kaynaklıdır. Belediyelerden gidip de ruhsat almayan alamayan kimse yok. Bir vatandaş bir bina veya yapı yapmak istiyorsa imar açıktır durdurulan imar yok, durdurulan bir ruhsat yok! Ruhsat almak isteyen her vatandaş alabiliyor. Ruhsatları ilçe belediyeleri veriyor, Büyükşehir vermiyor! Büyükşehrin ruhsat vermeye yetkisi yok. Bugüne kadar da,” ilçe belediyelerine gidip ruhsat almadım” diyeni de duymadım. Yapmak isteyen alabiliyor: Ama dediğim gibi, hem siyasal, hem kentin ekonomik sorunları inşaat sektörünü ciddi anlamda vurmuştur.
Van Büyükşehir Belediyesi Meclis Başkanı Cahit Bozbay taşındıkları yeni binalarında Merkür Haber Gazetesi’nden Necdet Tam ve Ercan Sezek'in sorularını yanıtladı.@otobusucakbilet kullanıcısından Tweetler |
|