Kozağacı adında bir köy olarak kurulan Günyüzü, 1932 yılında bucak (nahiye), 1972 yılında belediye teşkilatı oluşturulmuş, 20 Mayıs 1990 tarih ve 20523 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan 3644 sayılı kanunla müstakil İlçe olmuş, 6 Ağustos 1991 tarihinde resmen çalışmaya başlamıştır.
Osmanlı Arşiv belgelerinden XVI. yüzyılda Sultanönü sancağı ve Eskişehir için yapılan araştırmada;
Günyüzü nahiyesinde bulunan dirliklerin tamamı sipahi tımarı idi.[2] İnönü kazasında 21 tımar, Günyüzü nahiyesinde ise 9 tımar bulunuyordu.[3] ve Ayrıca, GünyüzüTabi-i Sivrihisar Sultanönü sancağı Serpiyade[4]'sine bağlı olan nahiyedir.[5] bilgileri verilir. Günyüzü nahiyesinden bir dönem de, İsaklı nahiyesine göç edenler olmuştur.
Günyüzü İlçesinin arazileri ova görünümünde olsa da yer yer yüksek dağ ve kayalıklar arazideki düzlüğü bozmaktadır. Konya İlinin Yunak ve Çeltik İlçelerine giden yol güzergahı üzerindedir. Ayrıca, ilçe sınırları içinde üç yayla ve mandıra bulunmaktadır.
Batısında Yazır (1.5 nm), kuzeyinde Hamamkarahisar (4.1 nm) ile Çardaközü (3.3 nm), doğusunda Beyyayla (Sürez) (1.7 nm) ve güneyinde Gecek (1.0 nm) gibi yerleşim yerleri konumlanır.[6] Eskişehir İl Merkezine 135 km, Sivrihisar ilçesine 39 km, başkent Ankara'ya 118 km uzaklıktadır. Planlanan yeni sivrihisar-polatlı-günyüzü-yunak yolu projesinde yeni yol ayrımı bademlik tesislerinden 15 km daha doğudan yaklaşık olarak Oğlakçı köyünün girişinden planlanmıştır. Bu durum gerek Eskişehir, gerekse Polatlı tarafından gelenler için bademlik ayrımının tarih olacagını, daha yüksek standartlardaki bir yolla ilçemize ulaşacağımızı ortaya koymaktadır.
@otobusucakbilet kullanıcısından Tweetler |
|