TARİHİ VE COĞRAFİ YAPISI
12.11.2012
tarihinde kabul edilen 6360 sayılı On Dört İlde Büyükşehir Belediyesi ve 27 İlçe
Kurulması İle Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına
Dair Kanun 04.12.2012 tarihinde resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmesiyle
Denizli İlinde Merkezefendi ve Pamukkale adıyla iki ilçe kurulmuştur.
Merkezefendi ilçemiz; 354 rakımda kurulu olup, Batısında Gazi Mustafa Kemal
Bulvarı, doğusunda 552. sokak ve kuzeyinde Kayalık Caddesi olmak üzere Denizli
ilinin merkezinde yer almaktadır.
İlçemizin doğusunda ve kuzeyinde Pamukkale, batısında Sarayköy ve Babadağı,
güneyinde Tavas ilçeleri bulunmaktadır.
Merkezefendi İlçesine merkezdeki 42 mahalle, 2 belde ve 6 köy mahalle olarak
bağlanmış ve Merkezefendi İlçesi sınırları içerinde 50 mahalle oluşmuştur. İlçe
yüzölçümü yaklaşık 28.242 hektardır.
EKONOMİK VE KÜLTÜREL YAPI
MüMüteşebbis ruhlu ve yardımsever insanlarıyla tüm dünyanın gözbebeği marka bir kent olan tekstilin başkenti Denizli, ülkemizin lokomotif illerinden biridir. Merkezefendi İlçemiz tekstil, turizm ve mermer başta olmak üzere tüm ekonomik faaliyetlerde dünya ile rekabet edebilir hale gelen dışa açık ve ihracata dayalı sanayileşmesiyle tekstil dışı sektörlerde de ön sıralarda gelmektedir. Bakır tel, elektrolitik bakır mamulleri, haddecilik, mermercilik, gıda ve tekstil sektörlerinde Merkezefendi İlçemizde faaliyet gösteren Şirketlerimiz ‘‘Türkiye’nin en büyük 500 sanayi kuruluşu’’ çalışmalarında her yıl 10 firma ile temsil edilmektedir.
İlçemizde sanayi ve tarım birbirine entegre olmuş, gerek sulu tarımda gerekse sanayide büyük gelişmeler sağlanmıştır. 6270 hektar tarım alanına sahip olan İlçemizin 4970 hektarı sulanır alan, 1300 hektarı da kuru alandır. İlçe de yetiştirilen en önemli ürünler; buğday, arpa, pamuk, nar ve cevizdir.
Hayvansal üretimde de besi ve süt sığırcılığı ile küçükbaş hayvan yetiştiriciliği yapılmaktadır.
Denizli’nin en önemli turistik zenginliği Pamukkale’dir. Dünya harikası görüntüsü dışında aynı bölgede bulunan Hierapolis Antik kenti ve kaplıcaların bulunduğu Karahayıt ile bütünleşmesi dolayısıyla bu bölge büyük bir kültür ve turizm alanıdır. İlçemizde bulunan Antik Laodikeia kenti Pamukkale’ye 12 km mesafede coğrafi bakımdan çok uygun bir noktada Lykos Irmağı’nın güneyinde kurulmuştur. Kentin adı Antik kaynaklarda daha çok Lykos kıyısındaki Laodikeia şeklinde geçmektedir. Diğer antik kaynaklara göre ise kent MÖ 261-263 yılları arasında II. Antiokhos’un karısı Laodike’nin adı verilmiştir.
Laodikeia M.Ö.I.yy’da Anadolunun en önemli ve ünlü kentlerinden biridir. Kentteki büyük sanat eserleri bu döneme aittir. Romalılarda Laodikeia’ya özel bir önem vermişler Kıbyra (Gölhisar-Horzum) Conventus’un merkezi yapmışlardır.span>
İmparator Caracalla zamanında Laodikeia’da bir seri, kaliteli sikke basılmıştır. Laodikeia halkının da katkılarıyla kentte çok sayıda anıtsal yapı yapılmıştır. Küçük Asia’nın yedi ünlü kilisesinden birinin bu kentte bulunması Hristiyanlığın burada ne kadar önemli olduğunu göstermektedir. MS. 60 yılında meydana gelen çok büyük bir deprem kenti yerle bir etmiştir.
@otobusucakbilet kullanıcısından Tweetler |
|