Bu kapsamda Volvo, 100 ‘kendi kendine giden’ Volvo otomobili günlük sürüş koşullarında Göteborg şehri çevresindeki halka açık yollarda kullanarak, dünyanın ilk büyük ölçekli otonom sürüş projesinde öncü rol oynayacak.
50 kilometre yol
‘Drive Me-Sürdürülebilir mobilite için kendi kendine giden otomobiller’ projesi, Göteborg ve çevresinde seçilen yolların yaklaşık 50 kilometresini kat edecek ‘kendi kendine giden’ otomobilleri içerecek.
Hedef ‘sıfır’ ölüm
Şirketin Başkanı ve Üst Yöneticisi Hakan Samuelsson, şunları söyledi: “Otonom araçlar Volvo’nun olduğu kadar İsveç hükümetinin trafik kazalarında sıfır ölüm hedefleyen vizyonunun da ayrılmaz bir parçası. Bu kamu deneyi, bu hedefe yönelik önemli bir adımı temsil ediyor.” Teknik Uzman Erik Coelingh ise “Amacımız, otomobilin tüm muhtemel trafik senaryolarının altından kendi başına kalkabilmesini sağlamak ki, bunlara sürücü herhangi bir nedenle kontrolü yeniden ele alamadığında otomobilin akan trafikten ayrılıp, güvenli bir ‘liman’ bulması da dahil” açıklamasını yaptı.
Trafik kuyruğunda otonom sürüş
İlk otonom özellikler yeni Volvo XC90’da sunulacak. Direksiyon desteği (Steer assist) özellikli Mesafe Kontrollü Adaptif Hız Sabitleme Sistemi (ACC) trafikte öndeki aracı otomatik olarak takip ediyor. Diğer özellikler arasında otomobilin yoldan çıkıp çıkmadığını tespit edip, aracı tekrar şeridine sokmak için otonom olarak direksiyon torku uygulayan direksiyon desteği özellikli yol kenarı, kaldırım ve bariyer tespiti yer alıyor.